Olle Ohlsson
In English

In English

Silver- och guldkonstnär

Olle Ohlsson är en formskapare som vare sig tänker i "användbarhet" eller anpassar sina former efter rationella regler. Hans arbeten i silver och guld visar även att lekfullheten ständigt bryter igenom. En genomgång av Olle O. många fantasifulla arbeten visar att han nästan alltid utgår från den drivna kärlformen. Redan på 60-talet gjorde han upptäckten att om man vänder på en skål så får man ett huvud. Samma enkla princip gäller för flertalet hattar. De är skålar som begåvats med ett särskilt sorts liv.

När man ser Olle Ohlssons konst med dess vidsträckta spänningsfält mellan sanslös flärd och enklaste vardagsnärhet, slår det mig att han egentligen är ute efter tingens inneboende mystik. Materialet förvandlar saker till något annat än vad de skenbart utger sig från att vara när han leker med proportioner och betydelser och bjuder den noggranne betraktaren ideliga överraskningar. Ofta med gåtfulla undertoner som frestar till olika tolkningsförsök.

-Det finns ingen regelbok för en skapande silversmed, säger Olle. Man måste ge sig tid att lyssna på hur silvret vill ha det, hur det svarar mot hammarens språk. Själv blir jag aldrig så lugn som när jag har silver under mina händer. Det är något mystiskt med det.

(utdrag från boken "Silver & Guld", 1991)

Olle Ohlsson
© Olle Ohlsson, Urvädersgränd 13, 116 46 Stockholm, Telefon: 08-643 60 68