Olle Ohlsson
In English

In English

Hattar

När jag hittade min egen hatt på vinden som jag hade på mig 1949 på mammas vind så tog jag den till ateljén på Urvädersgränd. När jag sitter och funderar över vad jag skall göra, jag hade ju inget beställningsjobb, ingenting. Så jag sa till mig själv, Olle, du skall göra din egen silverhatt. Då kommer en kollega in till mig i ateljén och han ser att jag håller på att göra en hatt i silver. Du är inte klok säger han, det kan man ju inte leva p, att göra silverhatt, sa han. Jag lever ju ändå svarade Olle. I det ögonblicket så förstog jag att det här skall jag trötta ut mig i två års tid att jag göra hattar. Gör man en hatt tror folk att man skojar med dem, men gör du en samling så förstår folk att det är allvar.
När jag tittade ut på bron ut till Katarinahissen så gick damer och herrar där, så visste jag att detta skulle jag hålla på med i ett par års tid.
Så började hattsamlingen att ta liv och startade med min egna hatt.

Idén till hattsamlingen uppkom då jag hittade min egen hatt från 1949 på vinden hos min mor. När jag sitter ensam på min ateljé får jag sedan idén att göra min egen silverhatt.

Hattsamlingen tog fyra år att framställa och födde dessutom fram idén att senare även skapa en käppsamling. Hattarna är gjorda av sterlingsilver, pärlor och guld.


Cowboyhatt


Cowboyhatt
Cowboyhatt med 18k guldorm
Garbohatten


Garbohatten
Garbohatten i sterlingsilver
Keps


Keps
Keps i sterlingsilver
Damhatt med fågel


Damahatt med fågel
Damhatt med fågel och 6 pärlor
Don Quiote


Hatt med snodd
Hatt med 23 k guldsnodd
Damhatt


Damahatt
Damhatt med 18 k guld och 36 pärlor
Min egen hatt


Min egen hatt
Herrhatt "Min egen hatt"Fotograf Bengt Carlén
Telefon: 08-647 03 64
© Olle Ohlsson, Urvädersgränd 13, 116 46 Stockholm, Telefon: 08-643 60 68